Choose your region and language

Go

Menu

Blog Post Oslo, Norway 10-06-2024

5 min read

Hitachi Energy tråkker klimagassen i bånn

Oljeprøver kan fortelle oss mye om tilstanden til transformatoren og gi beslutningsgrunnlag for å iverksette nødvendige tiltak for å redusere mulighetene for en feil.

Tilgang på ren kraft, produsert og overført på den mest mulig bærekraftige måten er nøkkelen til det grønne skiftet. Derfor er det et paradoks at en av de mest klimaskadelige gassene, svovelheksafluorid (SF6), har spilt en hovedrolle i elektrisitetssystemene våre.

Det har SF6 gjort i mange tiår, simpelthen fordi den har utmerkede dielektriske egenskaper som betyr at den er veldig god til å isolere elektriske komponenter fra hverandre. På denne måten reduseres risikoen for feil og at kortslutninger og elektriske feil forplanter seg videre i kraftnettet. Dette kan forårsake strømbrudd, og i verste fall alvorlige skader på mennesker og materiell. SF6-gassens effektive slukkeegenskaper har historisk muliggjort konstruksjon av svært kompakte bryteranlegg, sammenliknet med et luftisolert system.  

Nå er det imidlertid slik at SF6 om få år vil bli forbudt i sin helhet av EU. Da blir utfordringen til oss, som global leverandør av bryteranlegg, å finne gode erstatningsløsninger. Kravet til kompakte og klimavennlige anlegg må alltid ligge som en forutsetning.

I stedet for å bare se på klimaeffekten av SF6 i slike bryteranlegg, har Hitachi Energy valgt en mer helhetlig innfallsvinkel til problemstillingen. Våre forskere har valgt å ta fram en miljøvennlig gassblanding som vil eliminere behovet for SF6 og samtidig ivareta kravet til kompakt størrelse. På denne måten vil det totale klimaavtrykket over produktets levetid reduseres kraftig, noe som er avgjørende for å nå våre ambisiøse klimamål. Vi har allerede solgt verdens første anlegg av denne typen på 420 kV. I dette prosjektet har man erstattet 2,3 tonn SF6, med ny klimavennlig teknologi. Dette tilsvarer faktisk det å fjerne CO2-utslippene fra ca. 1.150 biler pr. år.

Nå har våre eksperter knekt koden på SF6-frie 420kV bryteranlegg. Med vår nye miljøvennlige produktportefølje kalt EconiQTM har vi bevist at teknologien er tilgjengelig på alle spenningsnivåene i kraftsystemet og kan bygge anleggene så kompakte som mulig, med lavest mulig material- og arealbruk.

En reparert og rehabilitert transformator ser ut som ny og har levetid som en ny transformator

Under Industriuka i Porsgrunn, vil vi møte mange som er interessert i hvordan vi kan gjøre dem mer bærekraftige i sin virksomhet, blant annet gjennom å tilby bryteranlegg med den mest effektive og minst miljøbelastende løsningen på alle spenningsnivåer. 

Samtidig hjelper vi våre kunder innen energiforsyning, industri og transport til å drive mer sirkulærøkonomisk, gjennom å tilby reparasjon, rehabiliteringer og retrofitløsninger på både brytere og transformatorer. I tillegg er produktene våre utrustet med moderne digitale sensorer. Dette gjør at kundene våre alltid kan ha full kontroll på tilstanden i kraftsystemene sine og har muligheten til rask og fjernstyrt feilsøking. 

Det er ganske så kult å gå på jobb hver dag og tenke på at vi hjelper kundene våre med å produsere, overføre, lagre og bruke elektrisitet mer energieffektivt og med lavest mulig fotavtrykk.

Som selskap er vi opptatt av å drive vår egen virksomhet etter de samme prinsippene. Ikke fordi vi må, men fordi det er det eneste rette å gjøre. Jeg synes alltid det er gøy å kunne reise rundt og møte kunder og andre interessenter og fortelle eksakt hva vi kan bidra med i energiomstillingen. Vi er et klimabevisst selskap som ønsker å utgjøre en forskjell.

En reparert og rehabilitert transformator ser ut som ny og har levetid som en ny transformator
Knut Einar Herdlevær

Digital lead, Norway

+47 91 84 60 34

Knut Einar Herdlevær er utdannet MSc Mechanical Engineering fra SDSM&T, USA. Han har over 25 års erfaring fra kraftvirksomheten til ABB, nå Hitachi Energy, i ulike roller innen engineering, produksjon, foretningsutvikling og ledelse. De siste årene har Knut jobbet med utviklingen av Hitachi Energys digitale portefølje i Norge

Hitachi Energy er en global teknologileder som jobber for en bærekraftig fremtid for alle

Part of categoryBlog Post
Åpning av nye hall 12 på Brakerøya. Åpningsseremoni. Innvielse. 25. mai 2011. Foto: Peter Tubaas - ABB
10-06-2022 | 5 min read

Kan digital teknologi erstatte trafoguruene?

Samtidig som mange nøkkelpersoner forsvinner, er det et konstant fokus på riktig bruk av vedlikeholdskroner i kraftbransjen. Sensorer, kommunikasjon og regnekraft gir stadig nye muligheter for transformatoroppfølging, noe som forlenger levetiden til transformatorene og gir en mer pålitelig energiforsyning.

Hitachi Energy Norway AS

Hitachi Energy er en global teknologileder som jobber for en bærekraftig energifremtid for alle.  Vi bistår kunder innen energiforsyning, industri, transport og infrastruktur med innovative løsninger og tjenester gjennom hele verdikjeden. 

Kontakt oss på telefon 21 62 00 00

Dersom du vet hvem du skal snakke med; Tast 1, så kommer du til sentralbordet og blir satt over direkte. Åpningstiden for vårt sentralbord er fra kl. 08.00 - 16.00. Dersom du ikke vet hvem du skal snakke med; Tast 2, så kommer du til vårt Customer Connect Center som er åpent 24/7

Hitachi Energy. Lokale kontaktpersoner

Vår målsetting er å tilfredsstille våre kunders behov og sørge for at kundehenvendelser blir håndtert med god kvalitet og til riktig tid. Her finner du kontaktinformasjon til våre markedsansvarlige og også til øvrig nøkkelpersonell i selskapet.