Choose your region and language

Go

Menu

Features Finland 19-01-2021

4 min read

Hitachi ABB Power Gridsin teknologia pitää Tampereen Ratikan liikkeessä

Tampereen raitiotie Oy

Kuva: Pasi Tiitola, Tampereen Raitiotie Oy

10 sähkönsyöttöasemaa tarjoilee polttoainetta päästöttömälle kaupunkiliikenteelle. Samaan aikaan MicroSCADA Pro -järjestelmä valvoo sähkönsyöttöä 24/7.

Suomessa raitiolinjojen suunnittelijoilla on tätä nykyä kädet täynnä töitä. Espoossa jo rakennetaan, ja tuleviksi raitiokaupungeiksi ovat ehdolla muun muassa Turku, Vantaa, Oulu, Lahti, Kuopio ja Vaasa. Ensimmäiseksi uudeksi ratikkakaupungiksi ehti kuitenkin Tampere, jossa koeajot alkoivat syksyllä 2020. Siitä lähtien Otanmäellä valmistetut Skoda-ratikat ovat olleet pysyvä osa Tampereen kaupunkikuvaa. Varsinainen liikenne alkaa elokuussa 2021.

Ratikat pitää liikkeessä häiriötön sähkönsyöttö. ”Se on kriittinen lenkki koko järjestelmän luotettavalle käytölle”, toteaa Tampereen Raitiotie Oy:n ratapäällikkö Markus Keisala. Hänen vastuullaan on koko Tampereen ratainfra, taukotiloista aina radan sähkönsyöttöön ja valvomoon.

Tampereen Ratikka sai tarjouskilpailun perusteella Hitachi ABB Power Gridsin tuoteportfoliosta 20 kV:n sähkönsyöttöjärjestelmän sekä siihen liittyvän automaation. ”Sähkönsyöttöasemat toimivat kuten pitääkin”, kertoo ensikokemuksista koeajoja koordinoiva projekti-insinööri Niina Uolamo.

Ratikan ajojohtojen 750 voltin tasajännite syötetään rataverkkoon kymmenen sähkönsyöttöaseman kautta.  Ne muuntavat ja tasasuuntaavat 20 kV:n keskijännitteen ratikoille sopivaksi. Sähkökatkot ovat kaupunkialueilla entistä harvinaisempia, mutta tehtyjen kuormitustestien perusteella ratikkaliikenne ei säikähdä edes alueellista sähkökatkoa. ”Yksi sähkönsyöttöasema voidaan ohittaa, ja liikenne jatkuu silti”, Uolamo kertoo.

Sähköasemia on kytketty Tampereen raitiolinjastoon yksi kerrallaan, kun koeajot ovat edenneet rataverkolla. Samalla ne lisätään sähkönsyöttöä valvovaan MicroSCADA Pro -ohjelmistoon. Sen kautta jokaisen sähkönsyöttöaseman automaatiota etävalvotaan varikolta. ”Valvomossa on päivystys aina, kun jännitteet ovat päällä”, Uolamo kertoo. Kun liikenne alkaa, on sähkönsyötön valvonta yksi valvomon liikenteenohjaajien monista tehtävistä.

Koeajoja koordinoiva projekti-insinööri Niina Uolamo. Kuva: Laura Vanzo
Koeajoja koordinoiva projekti-insinööri Niina Uolamo. Kuva: Laura Vanzo

Hitachi ABB Power Gridsin MicroSCADA Pro on varma valinta sähkönsyötön valvontaan. Sama Suomessa kehitetty ohjaus- ja valvontajärjestelmä on laajasti käytössä ympäri maailmaa niin teollisuudessa kuin joukkoliikenteessä. MicroSCADA Pro valvoo esimerkiksi Suomen 6 000 sähköisen junaratakilometrin, Delhin metron ja Bangkokin Skytrain-ilmajunan sähkönsyöttöä. Hitachi ABB Power Grids myös huolehtii siitä, että Tampereen Ratikan valvomo-ohjelmisto ja tietoturva ovat ajan tasalla tulevaisuudessakin.

Vaativa projekti

Tampere on toiminut Suomessa raitioteiden uuden tulemisen tienraivaajana. Joukkoliikenteen sähköistyminen ja siirtyminen raiteille on globaali trendi. Kaupungit pyrkivät leikkaamaan päästöjään kaikin keinoin. Liikenteessä tämä näkyy kasvavina metro- ja raitiotieinvestointeina.

Tampereen raitiotie on rakennettu täysin puhtaalta pöydältä. Se näkyy käyttöönotossa: yhteensovitettavaa riittää. ”Vaikeusaste on ihan omaa luokkaansa, kun sekä vaunu että rata ovat aivan uusia”, Niina Uolamo kertoo.

”Olemme voineet miettiä ratkaisut jo alkuvaiheessa sellaisiksi, ettei heikkoja lenkkejä ole"

Toisaalta tämä on ollut myös mahdollisuus. ”Olemme voineet miettiä ratkaisut jo alkuvaiheessa sellaisiksi, ettei heikkoja lenkkejä ole. Laadukkaita suunnitteluesimerkkejä löytyy ympäri Eurooppaa”, Markus Keisala toteaa.

Hitachi ABB Power Gridsille Tampereen raitiotie on kiinnostava projekti. Sähkönsyötön valvomo-ohjelmistoja on toimitettu ympäri maailmaa, mutta kokonaisen uuden raitiotien sähkönsyöttö on ollut Suomen organisaatiolle uusi aluevaltaus. ”Kaupunkiympäristössä esimerkiksi turvallisuusasiat ovat ensiarvoisen tärkeitä”, toimialajohtaja Juha Muhonen Hitachi ABB Power Gridsiltä kertoo.

Tampereen Ratikka rakentuu allianssimallilla, jossa tilaaja, rakentajat ja suunnittelijat tekevät töitä yhdessä. Tulevaisuudessa myös liikennöinti ja kunnossapito toteutetaan hyväksi osoittautuneella yhteistyömallilla. ”Onhan se huomattavasti joustavampi kuin perinteinen tilaaja-tuottaja -asetelma. Suunnittelu tehdään yhdessä, ja yhteisenä tavoitteena on toimivan järjestelmän aikaansaaminen. Asioita pystytään korjaamaan matkan varrella yhdessä”, Keisala kertoo. ”Siinä kaivataan toimittajilta ketteryyttä. Järjestelmät pitää saada toimimaan yhdessä”, Niina Uolamo pohtii.

Keisala kiittelee Hitachi ABB Power Gridsin toimitusta. ”Minulla on positiivinen kuva. Asiat on saatu sovittua nopeasti ja muutokset on tehty sovitusti. Todelliseen testiin järjestelmätoimittajat joutuvat sitten, kun varsinainen liikenne alkaa. Käytönaikainen tuki on tärkeää: erilaiset tukipalvelut, varaosien saatavuus ja niiden järkevä hinnoittelu. Hitachi ABB Power Grids on luotettava kumppani”, Keisala arvioi.

Tampereen Raitiotie Oy:n ratapäällikkö Markus Keisala. Kuva: Laura Vanzo
Tampereen Raitiotie Oy:n ratapäällikkö Markus Keisala. Kuva: Laura Vanzo

Joukkoliikenne suuntaa raiteille

Markus Keisala kertoo, että edelläkävijän kokemukset kiinnostavat muuallakin Suomessa. Turun raitiotiesuunnitelmat ovat pitkällä, Vantaalle kaavaillaan pikaraitiotietä lentoasemalta Tikkurilan kautta Mellunmäen metroasemalle ja Raide-Jokerin ratatyöt Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Keilaniemeen ovat täydessä vauhdissa. Tampereella onkin käynyt vieraita kaikista tulevista ratikkakaupungeista.

Raiteiden rakentaminen ei lopu Tampereellakaan. Loppuvuodesta 2020 kaupunginvaltuusto päätti Tampereen Ratikan 2-vaiheen rakentamisesta. ”Suunnitelmat ovat todella pitkällä, ja rakentaminen on jo aloitettu”, Keisala kertoo. 2-vaihe suuntaa keskustasta länteen. Pyynikintorin ja Lentävänniemen välisen linjan on määrä olla kokonaisuudessa käytössä vuonna 2024. Onko 2-vaihe pioneerivaihetta helpompi projekti? ”Ihan varmasti on. Useimmat tekijät ovat samoja, ja voimme hyödyntää 1-vaiheen oppeja”, Keisala kertoo.

Suomen kunnianhimoiset päästövähennystavoitteet viittaavat siihen, että edessä on raideliikenteen uusi kukoistuskausi. Hitachi ABB Power Gridsin Juha Muhonen kertoo, että hankkeiden etenemistä seurataan tarkasti. Hitachi ABB Power Gridsin paras valtti on, että se pystyy toimittamaan isojakin kokonaisuuksia. ”Pystymme hoitamaan koko sähköistyksen niin junille kuin raitiovaunuille”, Juha Muhonen sanoo.

Hitachi ABB Power Gridsin toimialajohtaja Juha Muhonen
Hitachi ABB Power Gridsin toimialajohtaja Juha Muhonen