Biotuotetehdas merkittävä sähköntuottaja
Metsä Fibren uusi tehdas Kemissä tulee tuottamaan myös uusiutuvaa sähköä noin kaksi terawattituntia vuodessa, mikä vastaa noin 2,5 prosenttia koko Suomen sähköntuotannosta. Tehdas tuottaa sähköä 1,5 kertaa yli oman tarpeensa ja siirtää loput parhaillaan rakenteilla olevaa voimajohtoa pitkin valtakunnan verkkoon. Tehtaan ylijäämäsähkö riittää lämmittämään Suomessa 100 000 sähkölämmitteistä omakotitaloa.
”Kemin biotuotetehdas vahvistaa entisestään Metsä Groupin merkittävää asemaa kotimaisiin uusiutuviin polttoaineisiin perustuvana sähköntuottajana. Tuotamme koko maassa noin 15 prosenttia Suomessa tuotetusta uusiutuvasta energiasta”, sanoo biotuotetehdasprojektin johtaja Jari-Pekka Johansson Metsä Fibreltä.
Oma sähköntuotanto tarkoittaa, että Kemin biotuotetehtaan työmaalla rakennetaan parhaillaan voimalaitosta kytkinlaitoksineen. Hitachi Energy toimittaa voimalaitoksen blokkimuuntajan, joka nostaa jännitteen 16 kilovoltista 110 kilovolttiin. Tämän jälkeen GIS-kojeisto eli kaasueristeinen kytkinlaitos ohjaa sähkön tehdasverkkoon sekä valtakunnan verkkoon. Hitachi Energy toimittaa GIS-kojeiston sekä voimalaitoksen generaattorikatkaisijat osana ABB:n kokonaistoimitusta.
”Kaasueristeinen kytkinlaitos on jo teollisuuden vakioratkaisu erityisesti luotettavuutensa, turvallisuutensa ja säävarmuutensa vuoksi. Lisäksi se vie vähemmän tilaa kuin ilmaeristeinen kytkinkenttä, jolloin se on helppo sijoittaa optimaalisesti”, Keski-Valkama sanoo.
Tärkeintä turvallisuus, aikataulut ja laatu
Kemin biotuotetehtaan sähköjärjestelmä on tuttu niin Metsä Fibrelle, ABB:lle kuin Hitachi Energyllekin, koska osapuolet rakensivat vastaavanlaisen järjestelmän yhteistyössä myös Äänekosken biotuotetehtaalle, joka käynnistettiin vuonna 2017.
”Haluamme alojensa parhaat ammattilaiset kumppaneiksemme rakentamaan modernia biotuotetehdasta. Edellytämme kumppaneiltamme sitoutumista projektin tavoitteisiin niin turvallisuuden, aikataulun kuin laadunkin suhteen, ja Hitachi Energy toimii näiden periaatteiden mukaisesti. Kokemuksemme Äänekosken tehtaalta oli hyvä, ja tämän vuoksi on hienoa jatkaa menestyksekästä yhteistyötämme nyt Kemissä”, Johansson sanoo.
Tehdasprojekti on nyt rakentamisen ja asentamisen vaiheessa, kolmas suuri vaihe on tehtaan käynnistäminen toiminto kerrallaan.
”Teemme esimerkiksi muuntajien asennukseen ja käyttöönottoon liittyviä toimenpiteitä jo kesän ja syksyn aikana”, Keski-Valkama kertoo. Hän huomauttaa, että Hitachi Energyllä on Suomessa päämuuntajien valmistuksen ohella kaikki niiden suunnitteluun, asentamiseen ja elinkaaripalveluihin liittyvä laaja asiantuntemus.
Hitachi Energy on maailman suurin muuntajien valmistaja. Vaasassa on laaja kansainvälinen vastuu erikoismuuntajien kehittämisestä yhtiössä. Vaasan-tehtaalta valmistuu keskimäärin yksi muuntaja päivittäin. Suurimmat niistä painavat 250 tonnia.