2 min read
Tehoa ja luotettavuutta aurinkovoiman tuotantoon – 6 vinkkiä
1. Hyvä esisuunnittelu luo pohjan aurinkopuiston menestykselle
Hitachi Energy tunnetaan parhaiten sähkövoimateknologian tuotteista ja palveluista, mutta yhtiön osaaminen kattaa myös sähköjärjestelmien perusteellisen esisuunnittelun. Huolellinen aurinkopuiston esisuunnittelu, teknisten ratkaisujen valinta ja optimointi laskevat kustannuksia ja minimoivat riskejä. Esisuunnittelun myötä aurinkovoimahankkeen toteuttamiskustannukset samoin kuin elinkaaren aikaiset kustannukset laskevat.
2. Modulaariset ratkaisut laskevat hankkeen kokonaiskustannuksia
Aurinkopaneelien tuottama tasasähkö on muutettava vaihtosähköksi, ja jännite sen jälkeen nostettava, jotta voidaan minimoida häviöt aurinkovoimapuiston sisäverkossa. Tähän tarvittavat invertterit, muuntajat ja apujärjestelmät voivat olla osa yhtä kokonaispakettia tai erillistoimituksia. Usein kustannustehokkain ratkaisu on modulaarinen kokonaisuus, joka tuodaan suoraan työmaalle valmiille perustuksille.
3. Verkon vaatimukset ohjaavat suunnittelua – keinot valitaan itse
Silloin, kun aurinkovoimapuisto liitetään 110 kilovoltin verkkoon, tarvitaan sähköasema, jossa myös sähkönlaatuun liittyvät seikat on otettu tarkasti huomioon. Hyvä lähtökohta on laadukkaan päämuuntajan ohella modulaarinen, tehdasvalmisteinen sähköasemarakennus, johon keskijännitekojeistot, relekaapit ja apusähköjärjestelmät on sijoitettu valmiiksi jo tehtaalla. Sähköasemarakennus tuodaan yhtenä tai useampana moduulina suoraan tehtaalta.
Sähköasemalle voidaan sijoittaa myös sähkön laatua kompensoivat laitteet, joita verkkoon liittyminen saattaa edellyttää. Sähkön laatu on noussut yhä tärkeämmäksi voimalaitoshankkeissa. Laitevalikoiman lisäksi yhtiö tarjoaa aurinkovoimapuiston kehittäjälle vuosikymmenien kokemuksen ja asiantuntemuksen. Verkko on mahdollista myös mallintaa parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi.
4. Aurinkopuiston akkuvarasto on paljon enemmän kuin pelkkä varasto
Kun sähköntuotanto on epätasaista, kuten aurinkovoimapuistossa, akkuvarastolla voidaan sovittaa tarjontaa kysyntään. Tämä ei ole kuitenkaan välttämättä kiinnostavin tai kannattavin tapa hyödyntää akkuvarastoa aurinkovoimapuistossa. Akkuvarasto on pikemminkin työkalu, jolla voidaan optimoida koko aurinkovoimapuiston toimintaa.
Akkuvaraston paras hyöty voi esimerkiksi tulla siitä, että sitä hyödynnetään ennustevirheiden korjaamisen lisäksi myös reservimarkkinoissa. Lisäksi voidaan käyttää akkuvarastoa verkon muovaamiseen (Grid Forming).
5. Ohjaus, automaatio ja valvonta mahdollistavat koko puiston optimoinnin
Jotta aurinkovoimapuiston laitteista saadaan täysi hyöty irti, tarvitaan ohjaus- ja automaatiojärjestelmä, jonka avulla eri laitteiden ja järjestelmien rajapinnat saadaan hallintaan. Hitachi Energyn järjestelmät sopivat puiston laitteiden ohjaukseen ja valvontaan sekä ulkopuoliseen tiedonvaihtoon. Lisäksi yhtiö tarjoaa ratkaisuja omaisuuden hallintaan, oli puistoja sitten yksi tai useampia.
6. Aurinkopuiston hyvä kunnossapito varmistaa sen toimivuus koko elinkaarelle
Aurinkovoimapuiston elinkaari on tyypillisesti 20–30 vuotta. Vuosikymmenien aikana niin puistossa kuin sen ulkopuolellakin ehtii tapahtua paljon. Jotta puisto tuottaisi sähköä optimaalisesti elinkaarensa alusta loppuun, kunnossapitoon kannattaa panostaa alusta alkaen. Hitachi Energy tarjoaa muun muassa teknistä neuvontaa, asennuksia, testauksia, ennakoivaa huoltoa, laitteiden uusintaa, koulutuksia ja järjestelmäpäivityksiä. Yhtiö voi myös ottaa vastuun kunnossapidosta kokonaisuutena suomalaisen asiantuntijaorganisaation voimin ja toimia myös puiston käytönjohtajana.