Choose your region and language

Go

Menu

Features Finland 29-03-2022

3 min read

Digisiirtymä tuo mahdollisuuksia verkkoyhtiöiden omaisuudenhallintaan

Uusi energian ekosysteemi tulee rakentumaan sähkön varaan: sähkön osuus kaikesta energiankäytöstä tulee nousemaan lähivuosikymmeninä yli 50 prosenttiin. Meneillään olevassa murroksessa sähköverkon rooli on kriittinen ja sen aktiivisen ohjaamisen merkitys tulee nousemaan uuteen arvoon.
Kuvassa Lasse Autio ja Petri Ilves Hitachi Energy Finlandista.

Tulevaisuuden energiaekosysteemi tulee olemaan merkittävästi monimutkaisempi kuin mihin olemme tottuneet. Hajautettujen resurssien voimakas lisääntyminen tulee muuttamaan koko energiajärjestelmän: tuotannon, siirron, jakelun, tukkumarkkinat, myynnin, ohjattavat resurssit ja hajautetun kuorman.  Tässä muutoksessa myös kuluttajat muuttuvat aktiivisesti toimivaksi osaksi uutta energiaekosysteemiä.

Ekosysteemin muutos on perustavanlaatuinen, historiallinen ja haastaa koko energia-alan, joka on keskiössä rakentamassa puhtaampaa tulevaisuutta niin nykyisille kuin tuleville sukupolville. Samalla kun energiaekosysteemi uudistuu, verkkoinfrastruktuurimme Suomessa ikääntyy, sähköasemien peruskorjausten tarve kasvaa, odotukset sähköverkon käytettävyydestä kasvavat ja myös kestävän kehityksen tavoitteet ohjaavat toimintaa yhä vahvemmin.

”Isossa muutoksessa me olemme asiakkaidemme apuna siinä, miten kohdentaa suorituskyvyn parantamisen toimenpiteet verkossa oikeisiin kohteisiin, miten vastata omaisuudenhallinnan riskeihin ja näin saavuttaa optimoitu ja joustavampi resurssien käyttö kustannukset optimoiden”, myyntipäällikkö Lasse Autio Hitachi Energystä sanoo 

Laadukas data ratkaisee

Energiajärjestelmän lisääntyvän kompleksisuuden myötä informaatiovirtojen hallinta tulee olemaan se avain, jolla arvoa luodaan ja joka tuo työkaluja päätöksentekoon. Tarvitaan reaaliaikaisempaa tietoliikennettä ja tietoturvallisia järjestelmiä, joilla uuden ajan energiaekosysteemiä voidaan hallita.

”Selvää on, että tarvitaan parempaa ja laadukkaampaa dataa, jotta laitteiden kuntoa voidaan paremmin ymmärtää. Data mahdollistaa siirtymisen kunto- tai riskiperusteiseen kunnossapitoon säännölliseen kalenteriin sidotun kunnossapitosuunnitelman sijaan. Tämä on yksi hyvä esimerkki siitä, miten digitalisaation eteneminen tulee mahdollistamaan paremman omaisuudenhallinnan ja kunnossapidon”, myyntipäällikkö Petri Ilves Hitachi Energystä sanoo.

Sähköasemilla kaikki ensiölaitteista, kuten kojeistoista, muuntajista ja suojareleistä kerätty data voidaan yhdistää ja siirtää RelCareTM -kunnossapidon hallintajärjestelmään, joka tulkitsee datan ja käyttää sitä esimerkiksi suorituskykylaskelmissa.

”Laitteiden riskitaso saadaan selville, kun laitteista saatu tieto yhdistetään komponenteista paikan päällä tehtyihin havaintoihin sekä aikaisempaan kokemusperäiseen kunnossapitotietoon. Näiden tietojen perusteella huoltohenkilökuntamme voi määritellä sopivan huoltoajankohdan ja -laajuuden tarpeeseen sopivaksi. RelCare ei siis kerro huoltopäivää, vaan antaa tilannekuvan riskitasosta ja riskiin vaikuttavista parametreista. Perinteisen ennakkoon sovitun huoltoaikataulun sijaan, huolto tehdään silloin, kun kohonnut riskitaso sitä edellyttää”, Ilves sanoo.

Tällä hetkellä muun muassa TuuliMuukon tuulipuistossa RelCareTM -palvelu analysoi sähköjärjestelmän käytöstä ja kunnossapidosta kertyvää dataa sekä arvioi kunnossapidon tarvetta järjestelmän kunnon ja riskien pohjalta, perinteisen aikaperusteisen kunnossapidon sijaan.  Tavoitteena on ensiluokkainen käytettävyys pienemmin kustannuksin.

Aktiivisen omaisuudenhallinnan uusi ennakoiva aika

Sähköverkon automaatiojärjestelmien rakenne perustuu vuosikymmenten kehitykseen. Hitachi Energyllä on ollut jo pitkään hyvä valikoima palveluita ja osaamista, jotka ovat nyt täydentyneet entistä paremmilla kohdistetuilla palveluilla.   

Lasse Autiolla ja Petri Ilveksellä on vuosikymmenien näkymä järjestelmien kehittymiseen ja uusimpiin trendeihin.

”Markkinoilla on tarve uusille kunnossapidon palveluille. Teemme jatkuvaa tuotekehitystyötä digitaalisten omaisuudenhallinta- ja kunnossapitotyökalujen kehittämiseksi, jotta voimme edelleen parantaa tarjoamiamme palvelukokonaisuuksia modernin omaisuudenhallinnan ja kunnonseurannan tarpeisiin. Tulevaisuudessa tullaan näkemään myös aktiivisen omaisuudenhallinnan kokonaisjärjestelmiä”, Ilves ja Autio sanovat.

Hitachi Energy on panostanut aktiivisen omaisuudenhallinnan järjestelmään (Lumada Asset Performance Management, APM) ja toimittanut ratkaisuja ympäri maailman; muun muassa yhdysvaltaiselle Ameren Illinois -sähköyhtiölle, Inner Mongolia Power Companylle, joka hyödyntää Lumada APM -omaisuudenhallintajärjestelmää  varmistamaan luotettava sähkönsaanti 24 miljoonalle ihmiselle sekä UK Power Networks Services -yhtiölle, jossa ratkaisu mahdollistaa uuden ajan High Speed 1 -radan omaisuudenhallinnan ratakiskoilta valvomoon.

”Meillä on monia ratkaisuja omaisuudenhallinnan digisiirtymän toteuttamiseen niin, että muutoksesta saadaan irti paras mahdollinen hyöty. Visiomme on, että kaikki tieto laitteista ja eri sovelluksista ohjataan samaan sovellukseen tai käyttöliittymään, joka on asiakkaiden henkilöstön, tiimien ja prosessien käytössä. Tässä me haluamme toimia asiakkaidemme kumppanina sähköjärjestelmien ja sähköverkon automaatiojärjestelmien elinkaaren kaikissa vaiheissa yhteisellä matkallamme kohti kestävämpää energiatulevaisuutta”, Autio ja Ilves kiteyttävät.