Suomalaisesta muuntajien kehityksestä puhuttaessa ei voi olla nostamatta esille yhtä henkilöä, jonka sukunimi on mikäpä muukaan kuin Virtanen. Liki 70-vuotias Esa Virtanen jatkaa uraansa Hitachy Energyllä vielä virallisen eläkeiän jälkeenkin. Muuntajat tarjoavat hänelle vuosi ja vuosikymmen toisensa jälkeen kiinnostavia haasteita ja yhteisiä onnistumisia kollegojen, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa, joten laakereilla lepääminen ei tule kysymykseen.
"Olen tuntenut, että työni on tarpeellista. Olemme isojen asioiden äärellä edistämässä, mahdollistamassa ja vauhdittamassa energiajärjestelmän historiallista muutosta ja tukemassa hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamista, jotta energiatulevaisuus olisi puhtaampi. Tässä muutoksessa muuntaja, vaikkakin “vanha keksintö” ja me muuntajientekijät olemme avainasemassa. Aina löytyy kehitettävää, uusia mielenkiintoisia projekteja ja positiivisesti vaativia asiakkaita", toteaa Virtanen.
Hän on toiminut vuosikymmenten varrella muun muassa sähköisenä suunnittelijana, suunnittelupäällikkönä sekä erilaissa erikoismuuntajatehtaan kehitystehtävissä. Johtoryhmän jäsenenä hän on tuonut esille näkemystään hankkeiden teknisestä toteutettavuudesta.
Kiinnostus muuntajiin syttyi jo opiskeluaikana 1970-luvun lopulla Tampereen teknillisessä korkeakoulussa. Virtanen toimi opintojensa loppuvaiheessa tuntiassistenttina ja jakoi yhteisen työhuoneen vierailevan dosentin kanssa, kun kuuli tältä kiinnostavasta tilaisuudesta Vaasassa. Silloisella Oy Strömberg Ab:llä oli opiskelijoiden keskuudessa maine, että jos yritykselle tekee diplomityön ja suoriutuu siinä hyvin, tiedossa on varma työpaikka. Virtanen päätti kokeilla ja pääsi Strömbergille tekemään diplomityötä taajuusmuuttajakäyttöjen nostomuuntajista. Kesäkuun toisena päivänä 1980 hän pyöräili tehtaan portista ensimmäisen kerran diplomityötä tekemään ja pitkä ura oli alkanut.
Valkeakoskelta kotoisin olevaa nuorukaista kiehtoi sähkö ja sen käyttösovellukset. Kotikaupungissa kaikki tuntui pyörivän paperiteollisuuden ympärillä, joten sähkön tutkiminen toi toivottavaa vaihtelua kiinnostuksen kohteisiin. Taajuusmuuttajat olivat tuolloin uutta teollisuuden sähkökäyttötekniikkaa ja sen tarjoamia mahdollisuuksia ei ollut vielä kokonaan kartoitettu. Virtasen uran aikana Hitachi Energystä on tullut maailman suurin muuntajien valmistaja ja Vaasan-tehtaasta Suomen suurin muuntajia valmistava tehdas, jolla on maailman mittakaavassakin ainutlaatuista osaamista sekä merkittävä rooli erikoismuuntajen suunnittelussa ja valmistuksessa.
Varma Virtanen Suomesta
Ensimmäinen askel kohti kansainvälistymistä otettiin vuonna 1986, kun Strömberg siirtyi ruotsalaiselle Asealle ja sittemmin tuli osaksi ABB Strömbergiä. Esa Virtanen muistaa nuo ajat hyvin, ja ne antoivat hänen työhönsä lisäpotkua. "Piti näyttää, että meilläkin osataan. Analysoimme, mikä on paras tapa valmistaa muuntajia, ja suomalainen insinööritaito nousi arvoonsa."
Virtanen uskoo, että suomalaisten menestys kansainvälisillä kentillä perustuu periksiantamattomuuteen: kun on päätetty selvittää jokin prosessi tai toimintamalli, asiaa ei jätetä kesken. Näin oli myös jakelumuuntajakonseptin kehittelyvaiheessa, jolloin prototyypit ja prototyyppitehdas tehtiin Vaasassa, minkä jälkeen itse valmistus alkoi Puolassa.
Vaasan tehdas sai 2000-luvun alussa globaalin vastuun erikoismuuntajista, mikä vahvisti asemaa ja arvostusta. Jo ennen sitä oli edistytty harppauksin matkalla kohti maailman suurimpien merituulipuistojen muuntajien sekä maailman tehokkaimman vedenalaisen muuntajan valmistusta.