Välj din region och ditt språk

OK

Meny

Features Finland 25-01-2021

3 min read

Rovaniemen Verkko panostaa digiratkaisulla vahvempaan sähköverkkoon

Hitachi ABB Power Grids ja Rovaniemen Verkko Oy ovat solmineet sopimuksen MicroSCADA X -käytönvalvontajärjestelmän uuden version päivittämisestä Rovaniemen Verkolle. Uudistus helpottaa merkittävästi sähköyhtiön järjestelmien etävalvontaa ja tuo mahdolliseksi uudet etäkäyttötoiminnot.

Rovaniemen Verkko Oy kuuluu Napapiirin Energia ja Vesi Oy (Neve) -yhtiöön, joka on lappilainen arktisen kiertotalouden monialakonserni. Rovaniemen kaupungin omistama Neve palvelee yli 60 000 paikallista asiakasta sekä satojatuhansia matkailijoita vuosittain. Yhtiön tärkein energiantuotantolaitos on Suosiolan yhdistetty lämpö- ja sähkövoimalaitos Rovaniemellä. Kaukolämpöä tuotettiin vuonna 2018 yhteensä 403 gigawattituntia ja sähköä myydään sähkömarkkinoille noin 125 – 150 000 megawattituntia vuodessa. Määrä vastaa noin 7 000 omakotitalon sähkönkulutusta vuodessa.

Helppokäyttöisyyttä verkon hallintaan

Rovaniemen Verkko Oy ylläpitää Rovaniemen kaupunkialueen sähköverkkoa, johon kuuluu kolme sähköasemaa, noin 300 muuntajaa ja 27 000 käyttöpaikkaa. Alueen 110 kV ja 10 kV jakeluverkkojen valvontaan ja ohjaukseen on jo yli 20 vuoden ajan käytetty MicroSCADA-käytönvalvontajärjestelmää, mutta tekniikka oli jo tullut käyttöikänsä päähän. Talven ja kevään 2021 aikana Hitachi ABB Power Grids päivittää Rovaniemen Verkko Oy:n MicroSCADA-järjestelmän uusimpaan ohjelmistosukupolveen, joka tarjoaa merkittävästi aiempaa paremman käytettävyyden sekä laajemmat etäkäyttötoiminnot. Toimitukseen sisältyy myös uudet palvelinlaitteistot järjestelmälle.

Käyttöpäällikkö Matti Hannula Rovaniemen Verkko Oy
Käyttöpäällikkö Matti Hannula Rovaniemen Verkko Oy

"Päivitys tuo meille konkreettista hyötyä ennen kaikkea helppokäyttöisyyteen", kertoo Rovaniemen Verkko Oy:n käyttöpäällikkö Matti Hannula. "Uusi ohjelmisto tarjoaa myös monipuolisemmat tietoliikenneyhteydet ja ohjaukset käytönvalvontajärjestelmän ja sähkönjakelun hallintajärjestelmän (DMS) välillä. Aiemmin tietojen siirtäminen onnistui vain käytönvalvontajärjestelmästä DMS-järjestelmään, mutta uuden versiopäivityksen jälkeen on mahdollista ottaa käyttöön tietojen siirtäminen molempiin suuntiin.”

MicroSCADA-järjestelmän uusimman version avulla on myös mahdollista käyttää sähköverkon etäohjaustoimintoja mobiililaitteilla. "Tämä on meille erityisen tärkeää. Näin pääsemme tarvittaessa tekemään etäohjauksen avulla erilaisia toimenpiteitä joustavasti myös toimiston ulkopuolella", Hannula kertoo.

Sähkö siirtyy digiaikaan

MicroSCADA-käytönvalvontajärjestelmä kuuluu Rovaniemen sähköverkon kriittisimpiin järjestelmiin. "Kyllä tältä järjestelmältä edellytetään todella korkeaa käytettävyyttä, koska se on keskeisessä osassa päivittäistä työtämme", Matti Hannula toteaa.

Hannula kiittää sujuvaa yhteistyötä Hitachi ABB Power Gridsin kanssa. "Projekti on kestänyt noin puoli vuotta ja kaikki on edennyt aikataulussaan ilman ongelmia."   

MicroSCADA X -käytönvalvontajärjestelmä tabletilta

Rovaniemen Verkko on Suomen ensimmäinen verkkoyhtiö, joka pääsee hyödyntämään MicroSCADA-järjestelmän uusinta versiota täysimittaisessa sähköverkkototeutuksessa. Lähivuosina tavoitteena on lisätä Rovaniemen kaupunkialueen verkkoon lisää etäohjattavia muuntamoita sekä laajentaa verkon automaatiota.

"MicroSCADA-ohjelmiston uusin sukupolvi vie järjestelmän käytettävyyden aivan uudelle tasolle", Jarmo Järlström Hitachi ABB Power Gridsistä sanoo. "Uuden selainpohjaisen käyttöliittymän ansiosta päivittäiseen operointiin tulee lisää joustavuutta ja suuri osa sähköverkon hallintatoimenpiteistä voidaan hoitaa etänä mukana kulkevalla päätelaitteella, kuten älypuhelimella tai iPADillä. Myös laiteympäristön uusinta tuo runsaasti lisävuosia järjestelmän elinkaareen."

MicroSCADA on Suomessa kehitetty ja edelleen kehitettävä ohjaus- ja valvontajärjestelmä, joka on globaalisti ja Suomessa käytössä muun muassa verkkoyhtiöissä, teollisuudessa, sairaaloissa, tietokonekeskuksissa, tietunneleissa ja monissa muissa kohteissa. Se valvoo Suomessa muun muassa koko Suomen sähkörataverkkoa, uuden sairaala Novan sähköjärjestelmää, Oulun yliopistollisen sairaalan ja Helsingin Meilahden sairaala-alueen kriittisiä sähkönjakeluverkkoja sekä useiden suomalaisten verkkoyhtiöiden verkkoja. Maailmanlaajuisesti MicroSCADA valvoo satojen miljoonien ihmisten sähkönsaantia ja käytössä on yli 14 000 järjestelmää globaalisti yli 170 maassa. Järjestelmä on ollut markkinoilla yli 30 vuotta.