Välj din region och ditt språk

OK

Meny

Features Oslo, Norway 04-03-2024

4 min read

Bærekraftig oppgradering av kontrollanlegg for vannkraft

Arendals Fossekompani får et topp moderne kontrollanlegg fra Hitachi Energy til å styre og planlegge produksjonen sin i Arendalsvassdraget - uten å skifte ut mer utstyr enn nødvendig.

Hitachi Energy oppgraderer eldre PLS-er med nye RTU500-enheter, samt andre nøkkelkomponenter i kontrollanlegget, for å forlenge levetiden på anlegget med flere tiår. Hitachi Energy har  også levert et Compass SCADA-anlegg til driftssentralen, og hydrologi- og meteorologi-utstyr langs hele Arendalsvassdraget. Til sammen sikrer utstyret god kontroll med vannvei og kraftverk og bidrar  til å øke verdien av vannkraftproduksjonen til Arendal Fossekompani.

- Vi har valgt å beholde kontrollskapene, mesteparten av reléutrustningen og stort sett all intern kabling på aggregatene. Vi har fornyet selve elektronikken og erstattet eldre måleverdiomformere med en nettbasert multimåler. Operatørene møter også et helt nytt brukergrensesnitt, forteller driftssjef i Arendal Fossekompani, Jan Roald Evensen.

- Vi gjør det primært fordi utstyret er så gammelt at du ikke kan stole på det lenger og fordi det ikke finnes reservedeler. Sammen med kunden har vi funnet ut hvilke komponenter som er kritiske med tanke på levetid og støtte. Vi har beholdt komponenter som har teknisk levetid igjen og erstattet de øvrige med nytt og moderne utstyr, forteller teknisk ansvarlig Geir Fisketjøn i Hitachi Energy. 

Ta en titt på videoen under.

Krafthistorisk turistattraksjon
Bøylefoss kraftstasjon ligger sånn til at folk flest ikke passerer sånn helt uten videre, men er vel verdt en stopp om man er i nærheten. På Bøylefoss blir du møtt av en monumental driftsbygning, som på så mange andre kraftstasjoner rundt om i landet. Er du der på rett tid kan du se lokaltoget kjøre over berømte Bøylefoss bru, som ble vakkert bygget i stein i 1910.

- Arendal Fossekompani har hovedansvaret for nedre del av Arendalsvassdraget. Dammen på Nelaug bestemmer vannføringen. Deretter produserer vi strøm i Flatenfoss kraftstasjon, før vannet når inntaksdammen på Haugsjø. Derfra har vi to kilometer med tunneler og fire rørgater ned til Bøylefoss kraftstasjon, hvor vi slipper vannet fra oss, sier Evensen.

På sommertid kan en en sykle seg gjennom denne krafthistoriske turistattraksjonen, som Arendalsvassdraget er, fra Nelaug til Bøylefoss, gjerne videre helt ned til Arendal om man vil. Og om man vil slite litt mindre, så kan reisen med Arendalsbanen i omtrent samme trasé være en fascinerende opplevelse.

Bygd for smelteverk
Hensikten med kraftutbyggingen i Arendalsvassdraget, var å levere strøm til kraftkrevende industri i området. Bøylefoss kraftstasjon ble bygget fra 1911-1913, primært for å levere kraft til drift av smelteverket i Eydehavn, som startet produksjonen av silisiumkarbid i 1912.

- Det er derfor vi har åtte små aggregater her på Bøylefoss. De var opprinnelig konstruert for 25 perioders drift. På 1980-tallet ble aggregatene viklet om til 50 hertz for å levere strøm i det ordinære kraftmarkedet, sier Evensen.

Når Hitachi Energy nå oppgraderer kontrollanlegget, omfatter dette prosjektet de tre nyeste aggregatene på Bøylefoss, som alle er bygd på 60- og 70-tallet. Men i kombinasjon med moderne kontrollutrustning leverer det gamle utstyret fortsatt varene. I dag har Arendal Fossekompani en årlig produksjon på rundt 400 Gwh.

- De fem eldste aggregatene fra Kværner Brug er horisontale aggregater. Vi kan se at turbinhjulet ligger over gulvet i maskinsalen. Generatorhusene er faktisk fra tidenes morgen, det vil si 1913. Den eldste turbinen er fra 1925, så det nærmer seg et hundreårsjubileum. Det nyeste aggregatet er fra 1974, så det er en anseelig alder, det også. Vassdraget har 60 meter fall, så vi bruker lavtrykks Francis-aggregater, forklarer Jan Roald Evensen i Arendal Fossekompani.

Full autostart
Etter at Hitachi Energy har byttet ut eksisterende PLSer med RTUer, har Arendal Fossekompani fått et mer moderne produksjonsanlegg, rustet for stabil drift i mange år framover. Det betyr at de har et anlegg som det fortsatt finnes reservedeler til og kompetanse på i egne rekker - og hos leverandøren.

- Dette er en helt vanlig jobb, som vi gjør for mange kraftprodusenter, fordi det er en god løsning, både med tanke på bærekraft og økonomi. Nå får Arendal Fossekompani et kontrollanlegg med økt funksjonalitet som de kan regne med mange års ekstra levetid på, sier Geir Fisketjøn.

Det nye utstyret gir Arendal Fossekompani mulighet til full autostart av aggregatet. Det vil si at operatøren kan sitte i kontrollrommet eller på en bærbar PC og starte og stoppe aggregatet ved hjelp av elektronikken.

- Vi får også bedre muligheter til å ta måleverdier fra aggregatet inn i det overordnede kontrollanlegget, som er et Compass SCADA-anlegg fra Hitachi Energy. Denne dataen kan behandles videre i produksjonsplanleggingsverktøyet, og gir oss god kontroll på alle parametre i forhold til feil, temperaturer og slike ting. Det gir oss også en bedre kontroll på produksjonen, noe som betyr at vi treffer på spot og ikke må gå i regulærkraftmarkedet, som vi ikke ønsker, sier Jan Roald Evensen.

Fornøyd med samarbeidet
Hitachi Energy har gjennom sine forløpere samarbeidet med Arendal Fossekompani i flere tiår allerede.

- Jeg synes samarbeidet med Hitachi Energy har vært positivt. Vi kjenner jo folkene og firmaet godt fra før, under et annet navn. Det som skjer nå er en integrering mot enheter Hitachi Energy allerede har levert, og det har fungert greit. Jeg tror vi kommer ut av prosjektet med en vinn-vinn for både Hitachi Energy og Arendal Fosskompani, sier Evensen.

Arendal Fosskompani er i dag langt mer enn et kraftselskap, men et børsnotert investeringsselskap som satser på bærekraftige energi-, teknologi- og digitaliseringsselskaper i globale vekstmarkeder. Og de stiller krav til leverandørene sine deretter.  

- For det første forventer vi at leverandørene våre er seriøse på alt de foretar seg som firma, med  tanke på etikk og bærekraft. Det er veldig viktig. For oss som driver med produksjon er dessuten en av de største kravene vi har at leverandørene leverer på tid. At de ikke lover at dette skal bli ferdig på fem uker, når det tar ti uker. Da taper vi masse penger, sier han.

- Hitachi Energy har gang på gang vist at de kan levere på tid, og det er vi veldig fornøyde med, konkluderer driftssjefen i Arendals Fossekompani.