Scegli la tua regione e lingua

Vai

Menu

Features Finland 20-04-2022

4 min read

MicroSCADA-kehittäjät pitävät kriittisen infrastruktuurin pyörimässä

MicroSCADA-kehittäjät pitävät kriittisen infrastruktuurin pyörimässä
Harva ohjelmistokehittäjä on yhtä isojen asioiden vartijana kuin Hitachi Energyn MicroSCADA X -tuotekehitystiimi. Sen työn tulokset palvelevat satoja miljoonia ihmisiä eri puolilla maapalloa turvaamalla kriittisen sähköinfrastruktuurin toimintaa – sähköverkoissa, sairaaloissa, raiteilla, tehtaissa, datakeskuksissa ja lentokentillä. Ketterä kehitystyö ammentaa oppia myös pelimaailmasta.

Hitachi Energyn MicroSCADA X -järjestelmä palvelee satoja miljoonia ihmisiä ympäri maailman valvomalla ja ohjaamalla kriittisen sähkönjakeluinfrastruktuurin toimintaa - kaikkiaan yli 170 maassa ja 15 000 kohteessa. Käyttökohteita ovat muun muassa sähköverkot, metro-, rautatie- ja ratikkaverkostot, sairaalat sekä datakeskukset ja lentokentät, joissa kaikissa katkeamaton sähkönjakelu on kriittinen elinehto.

”Hallinnan tarve kasvaa myös sähköntuotannon hajautuessa, ja kulutuksen sekä jakelun tasaamisen tarpeesta eri akustoratkaisuilla. MicroSCADA tukee hajautettua energiantuotantoa tuuli- ja aurinkovoimaloissa ja olemme näissä hankkeissa jo laajasti mukana,” MicroSCADA-tuotekehityksen vetäjä Marko Viitala Hitachi Energystä sanoo.

Harva ohjelmistokehittäjä on näin paljon vartijana. Kehitystiimin viimeisin suururakka on ollut MicroSCADA X -versio, joka toi jo monta käyttöliittymäsukupolvea nähneeseen ohjelmistoon uuden modernin web-käyttöliittymän.

”Se oli monen vuoden määrätietoisen kehitystyön tulos, jonka hedelmät ovat nyt asiakkaidemme käytössä”, käyttöliittymätiimin vetäjä Ville Rasi Hitachi Energystä kertoo.

Samaan aikaan Kim Lillåsin johtama Engineering Tools -tiimi rakensi uuteen ohjelmistoversioon työkalut, joilla SCADA-järjestelmä konfiguroidaan kunkin asiakkaan tarpeisiin.

”Nämä työkalut nopeuttavat asiakasprojektien läpivientiä”, Kim Lillås kertoo.

Nuoret SCADA-käyttäjät odottavat käyttöliittymiltä pelimaailman tyyliä. Käyttöliittymän pitää olla yksinkertainen ja helppo käyttää. Lisäksi olennaisen tiedon pitää olla heti saatavilla.

Pelimaailman tyyliä insinööriohjelmistoon

Jo 1980-luvulla markkinoille tullut MicroSCADA uusiutuu jatkuvasti.

”Nuoret SCADA-käyttäjät odottavat käyttöliittymiltä pelimaailman tyyliä. Käyttöliittymän pitää olla yksinkertainen ja helppo käyttää. Lisäksi olennaisen tiedon pitää olla heti saatavilla”, Viitala kertoo.

Ville Rasi demonstroi ruudulla tiiminsä luomaa uutta käyttöliittymää. Lopputuloksessa näkyy, että käytettävyyden suunnitteluun on uhrattu aikaa ja ajatusta.

”Asiakkaamme olivat mukana suunnittelussa ja avasivat meille heidän tyypillisiä työnkulkujaan. Näin toimien lopputuloksena on uusi intuitiivinen käyttöliittymä, joka vähentää operaattorin virhemahdollisuuksia monin eri tavoin”, Rasi sanoo.

Kun aikaisempina vuosina tyypillinen SCADA-asiakas oli sähköverkkoyhtiö, tänä päivänä Hitachi Energyn SCADA-projektit ovat yhä useammin myös infrastruktuurihankkeita: rautateitä, lentokenttiä tai ostoskeskuksia.

”Näissä kohteissa SCADA-ohjelmisto vaihtaa tietoa monien muiden järjestelmien kanssa. Järjestelmien koko kasvaa jatkuvasti”, Marko Viitala kertoo.

MicroSCADA-ohjelmiston tuotekehityksen pääpaikka Hitachi Energyn globaalissa organisaatiossa on edelleen Vaasa, kaupunki, jossa SCADA-järjestelmän tuotekehitys alkoi jo 1980-luvulla. Tuotekehitystiimin työ jatkuu ja tavoite on ennallaan.

”Tehdä MicroSCADAsta entistä parempi tuote”, Kim Lillås kiteyttää.

Fossiilisista vihreään sähköön

Hitachi Energyn toiminnan tarkoitus on edistää vihreämpää energiatulevaisuutta kaikille. Meneillään olevassa murroksessa sähköstä tulee koko energiajärjestelmän selkäranka. Murroksen mahdollistaja on digitalisaatio. Vihreän siirtymän eteneminen on näkynyt tuotekehityksen työn arjessa jo pitkään.

­”Fossiilisten polttoaineiden korvaaminen vihreällä sähköllä tekee häiriöttömästä sähkönjakelusta entistäkin kriittisempää. Me kehitämme ratkaisuja, jotka tukevat kestävää kehitystä ja MicroSCADA-ohjelmistot ovat ahkerassa käytössä vesi-, tuuli- ja aurinkosähkön tuotannossa”, Marko Viitala sanoo.

Marko Viitala ja Ville Rasi pääsivät aikanaan MicroSCADA-kehitystiimiin suoraan ohjelmistoalan opintojensa päätteeksi.  Nyt he ovat edenneet johtotehtäviin, mutta kiinnostus teknisten haasteiden ratkomiseen on ennallaan.

”Aiemmin ratkoin niitä koodaajana. Nyt varmistan, että keskitymme oikeisiin asioihin ja poistan työnteon esteitä, jotta tiimit voivat työskennellä tehokkaasti”, Ville Rasi kertoo.

Koko tuotekehityksen vetäjä Marko Viitala on joukon seniori, jolla on takana jo 25 vuotta MicroSCADA-kehitystä. Työtavat ovat sinä aikana muuttuneet.

”Ketterät kehitysmenetelmät ovat olleet meillä käytössä jo vuosia.”

Ketteryys on arvossaan, sillä uusia ohjelmistoversioita julkaistaan tiheällä tahdilla. MicroSCADA X:n versio 10.0 julkaistiin vuonna 2020, nyt työn alla ovat versiot 10.4 ja 10.5.

”Suunnittelemme kehityssyklin kolme kuukautta eteenpäin ja jaamme sen sprintteihin. Tiimit kokoontuvat joka aamu viidentoista minuutin palaveriin, jossa käydään läpi kunkin tehtävät ja työnteon esteet.”

Kahdeksan vuotta sitten tiiminvetäjäksi tullut Kim Lillås on kolmikon tuorein tulokas. Hän vietti vastikään puoli vuotta työkierrossa Hitachi Energyn projektiorganisaatiossa. Tehtävänä oli suuren aasialaisen tunnelin MicroSCADA-ohjelmiston päivitys.

”Se oli opettavainen projekti. Opin paljon ohjelmistoversioista ajalta ennen graafisia käyttöliittymiä”, Lillås kertoo.

SCADA-ohjelmistojen elinkaaret ovat vuosikymmenien mittaisia. Asiakasprojekteissa työskentely tuo arvokasta kokemusta tuotekehittäjille, joiden tänään rakentamat ohjelmistoversiot ovat todennäköisesti käytössä vielä 2050-luvulla.

Kyberturvaa ja älyä verkkoihin

Kriittisten sähkönjakelujärjestelmien kyberturvallisuus on vuosi vuodelta tärkeämpää.

Ennen markkinoille tuloa ohjelmistot testataan perusteellisesti. Kyberturvallisuutta testaavat ulkopuoliset tahot, jotka etsivät haavoittuvuuksia ohjelmistoista.  Myös Hitachi Energyn oma testauskeskus tarkastaa kaikki MicroSCADA-versiot ennen niiden julkistusta.

Sähköverkkojen älykkyys lisääntyy nopeasti. Myös tämä tietää uusia teknisiä haasteita tuotekehittäjille. 

”Meidän tuotteillamme pitää pystyä ohjaamaan entistä älykkäämpiä verkkoja”, Rasi vahvistaa.

Kun sähköverkot aikaisemmin jakelivat suurten voimalaitosten tuottamaa sähköä koteihin, kytketään verkkoon nyt kiihtyvällä tahdilla pientuotantoa ja sähköautoja kulutushuippuja tasaamaan.

Myös SCADA-järjestelmien tuottama datamäärä on kasvanut valtavasti.

”Menestyjä on se, joka pystyy hyödyntämään sähköverkon tuottamaa dataa fiksusti”, sanoo Viitala.