3 min read
Modernisert koblingsstasjon får 25 ekstra leveår
Siden 2018 har Hitachi Energy gjennom en felles kontrakt med Statnett og Statkraft oppgradert koblingsstasjonen til å vare i anslagsvis 25 nye år.
- 2021 har vært en historisk sommer her i Kvilldal. Vi har for første gang utvekslet strøm med England, og samtidig har vi fullført et tre år langt oppgraderingsprosjekt av bryteranlegget til tilknytningspunktet mot det norske kraftsystemet, sier prosjektleder Nils Ole Kristensen i Statnett.
Hitachi Energy signerte i 2017 en felles kontrakt med Statnett og Statkraft på felles vilkår og betingelser for oppgradering og utvidelse av det nå 40 år gamle 420 kilovolt gassisolerte bryteranlegget.
Viktige parallelle prosjekter
Oppgraderingen av koblingsstasjonen var helt nødvendig for å realisere North Sea Link, som binder det norske og det engelske kraftnettet sammen. Tilknytningspunktet på norsk side ligger i Kvilldal. Hitachi Energy har levert omformerstasjonene i hver ende av den doble sjøkabelen, som med sine 720 kilometer er verdens lengste. HVDC-systemet konverterer vekselstrøm fra landnettet til likestrøm før den sendes energieffektivt gjennom kabelen og konverteres til vekselstrøm igjen i tilsvarende omformerstasjon i den andre enden.
- Kvilldal er med andre ord et godt utstillingsvindu for Hitachi Energy sin teknologi, kompetanse og kapasitet. Det å være en del av et slikt gigantprosjekt har vært veldig interessant, og samarbeidet med alle aktører har vært veldig godt, løsningsorientert og effektivt, sier Brede Slåtten, leder for High Voltage Products og Transformers i Hitachi Energy i Norge.
- Det har vært et fruktbart samarbeid siden starten. Det er alltid utfordringer og grensesnitt som må tas hensyn til, men vi har klart å løse det fint i fellesskap, legger Nils Ole Kristensen i Statnett til.
Norges største vannkraftverk
Statnett eier linjeavgangene, mens Statkraft eier generatorfeltene i det gassisolerte høyspenningsanlegget. Anlegget har vært i drift siden det ble levert i 1981, og linjeavgangene gjennomgikk en full overhaling i 2012. Inne i fjellene i Kvilldal ligger Norges største vannkraftverk, med en total produksjonskapasitet på 1200 megawatt. All vannkraften må gjennom koblingsstasjonen før den distribueres videre ut på nettet.
- I starten var vi innom mange løsninger, blant annet å bygge en helt ny stasjon. Men vi ønsket ikke å bruke mer areal enn nødvendig og har vært veldig fornøyd med driftspåliteligheten til det eksisterende anlegget. I dialogen med Hitachi Energy ble vi enige om å oppgradere Statnett sine brytere og skifte ut Statkraft sine med helt nye i en retrofitløsning. Grunnen er at generatorbryterne kobler mye oftere inn og ut enn transformator og linjebryterne, og har hatt en betydelig større mekanisk belastning siden de ble levert tidlig på 80-tallet, forteller Kristensen.
Nytt felt og økt kortslutningsytelse
Det var imidlertid ikke nok å modernisere bryterne. Statnett måtte også bygge en ny avgang til North Sea Link. Også dette fikk plass i det eksisterende bygget.
- For å kunne utveksle kraft med England måtte vi utvide med et nytt felt. Gjennom den nye bryteren skal likestrømsanlegget forsynes med vannkraft. I tillegg har vi oppgradert eksisterende komponenter til en høyere kortslutningsstrøm, fra 31,5 til 40 kiloampere. Det skyldes dels omformerstasjonen, men også spenningsoppgradering i regionen som har ført til et betraktelig høyere nivå på kortslutningsstrømmene, fastslår Statnetts prosjektleder.
- Dette har vært en stor og krevende jobb fordi ingen av kundene tillater mer nedetid enn nødvendig. Men det har vært et spennende oppdrag på et sted hvor man virkelig får se hvordan det norske kraftsystemet henger sammen, avslutter Brede Slåtten.